top of page
Didnotplay
Search

Ο Διαστρικός Διαφωτισμός των Tangerine Dream

Αποφεύγοντας τις παραδοσιακές ροκ επιρροές τους, το συγκρότημα υπήρξε πρωτοπόρο στην καινοτομία ενός νέου στυλ ηλεκτρονικής μουσικής, το οποίο ξεκίνησε την εποχή που πρωτοεφανίστηκε το συνθεσάιζερ Moog από τον Bob Moog .

Οι μυθικοί Tangerine Dream συνέθεταν & εξακολουθούν να συνθέτουν μεγάλα κομμάτια με μοναδικές δομές, ανοίγοντας νέες διαστάσεις στον ηλεκτρονικό ήχο. Συνεχείς τροποποιημένες δομές – γνωστές ως sequencing – συνδυάστηκαν με διακριτικά σόλο.

Όλο αυτό το στυλ, που συχνά περιγράφεται ως Σχολή του Βερολίνου και αργότερα ως Kosmische Musik , έχει επηρεάσει χιλιάδες καλλιτέχνες του είδους μέχρι σήμερα αποτελώντας τον προάγγελο για είδη σύγχρονης μουσικής όπως Ambient & Trance .

Η διεθνής καριέρα τους ξεκίνησε όταν το άλμπουμ Atem έγινε άλμπουμ της χρονιάς (1973) από τον παραγωγό του BBC Radio John Peel. Αποτελούμενοι τότε από τους Edgar Froese, Christopher Franke και Peter Baumann, υπέγραψαν με την Virgin Records του Richard Branson και την ίδια χρονιά κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Phaedra, το πρώτο εμπορικό άλμπουμ που περιλάμβανε ποτέ sequencers.

Έφτασε στο #15 του Βρεττανικού τσαρτ των άλμπουμ γενόμενη ως μία από τις πρώτες εμπορικές επιτυχίες της δισκογραφικής Virgin.

Ακολούθησαν τα άλμπουμ Rubycon, Ricochet, Stratosfear και Force Majeure που είχαν επίσης παρόμοια κατάληξη.

Το 1980 ο Johannes Schmoelling εντάχθηκε στο συγκρότημα μετά την αποχώρηση του Peter Baumann το 1977 που ξεκινήσε σόλο καριέρα.

Η συναυλία της νέας σύνθεσης που έλαβε χώρα στο Palast der Republik του Ανατολικού Βερολίνου υπήρξε ως μια από τις πρώτες που έγιναν από δυτικό συγκρότημα σε χώρα του ανατολικού μπλοκ.

Την ίδια περίοδο ξεκινούν να συνθέτουν μουσική soundtrack ταινιών για ανερχόμενους σκηνοθέτες του Χόλιγουντ, μεταξύ των οποίων ήταν και το θρίλερ του William Friedkin, Sorcerer , το Thief του Michael Mann , το Risky Business του Paul Brickman και το Legend του Ridley Scott .

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 έως τη δεκαετία του 2000, πειραματίστηκαν με διαφορετικά στυλ και ακουστικά όργανα, ανεβάζοντας τελικά τον συνολικό αριθμό ηχογραφήσεων τους σε πάνω από εκατό άλμπουμ στούντιο.

Επτά άλμπουμ που κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, όπως το Canyon Dreams ή το Rockoon , προτάθηκαν για βραβεία Grammy.

Μπαίνοντας στον 21ο αιώνα άρχισαν αν συνθέτουν μουσικές για video games

όπως το Grand Theft Auto V , το οποίο έγινε ένα από τα πιο επιτυχημένα παιχνίδια στην ιστορία, λαμβάνοντας το VGX GAMES AWARD 2013 για το καλύτερο soundtrack σε ένα παιχνίδι υπολογιστή.

Το τελευταίο έργο που ολοκλήρωσε ο ιδρυτής Edgar Froese πριν τον θάνατο του (2015) ήταν το Zero Gravity , ένα κομμάτι που ερμηνεύτηκε μαζί με τον Jean-Michel Jarre για το συνεργατικό του άλμπουμ Electronica .

Τα τελευταία 50 χρόνια στο συγκρότημα έχουν γίνει αρκετές αλλαγές μελών .

Από την μετά Froese εποχή ως σήμερα η ομάδα αποτελείται από τους

Thorsten Quaeschning , Hoshiko Yamane και Ulrich Schnauss.

Βασισμένοι στις ιδέες του Edgar Froese, το πρώτο τους άλμπουμ Quantum Gate κυκλοφόρησε στις 29 Σεπτεμβρίου 2017, την 50ή επέτειο από την ίδρυση του συγκροτήματος.

Είναι ο δίσκος τους με τις μεγαλύτερες πωλήσεις από το 1987.

Αυτό σηματοδότησε την επιστροφή του συγκροτήματος στον αυθεντικό ήχο που βασίζεται σε sequencer για τον οποίο οι Tangerine Dream έγιναν γνωστοί από τη δεκαετία του 1970.

Κάθε ζωντανή τους συναυλία αποτελεί μιάμιση ώρα σύνθεσης σε πραγματικό χρόνο που ταξιδεύει το κοινό της σ΄ ένα φανταστικό μουσικό-οπτικό ταξίδι.

Το τελευταίο στούντιο άλμπουμ τους «Raum» θα κυκλοφορήσει στις 25 Φεβρουαρίου 2022, από Kscope/Eastgate Music.

Αποτελεί το δεύτερο (μετά τον θάνατο του ιδρυτή) κατά σειρά τους άλμπουμ με μουσικές συνθέσεις των Thorsten Quaeschning, Hoshiko Yamane και Paul Frick, έχοντας πρόσβαση από αρχεία Cubase και κασέτες του Froese.

Έχοντας ήδη τα ''Raum'' και ''You're Always On Time'', σήμερα, θα ακούσουμε ένα άλλο νέο κομμάτι, το αστραφτερό και συνάμα ουράνιο ''Portico''.

Ακούστε τα όλα παρακάτω.
4 views0 comments

댓글


bottom of page